Andere financieringsmogelijkheden

Naast de subsidies vanuit de overheid, de rijkscultuurfondsen en de vele private fondsen die ons land kent zijn er ook tal van andere financieringsmogelijkheden.

Leningen

Zo biedt Cultuur+Ondernemen de Cultuurlening aan: leningen tot € 40.000 aan kunstenaars, creatieven en culturele organisaties. Bijvoorbeeld voor een modecollectie, aanpassingen aan een studio, atelierruimte, apparatuur of instrumenten. 

Crowdfunding

Daarnaast wordt crowdfunding steeds vaker ingezet voor culturele projecten. Bij crowdfunding doet men een oproep aan particuliere donateurs om bij te dragen aan jouw project. Wilt u hier meer over weten, kijk dan op het crowdfundingplatform voordekunst, het grootste platform voor de creatieve sector. 

Major donors

Waar het bij crowdfunding om relatief kleine donaties gaat kan het bij fondsenwerving ook om de ‘major donors’ en/of mecenassen gaan. Dat zijn particulieren die hogere giften schenken. Giften aan cultuur zijn fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over de voordelen van de Culturele ANBI op de website van de Belastingdienst.

Sponsoring

Naast fondsen en crowdfunding is sponsoring, meestal door bedrijven, een belangrijke bron voor kunstenaars, creatieven en instellingen bij het realiseren van hun projecten. Cultuur+Ondernemen geeft meer informatie in het Dossier Sponsoring.

Meer informatie over verschillende vormen van financiering kunt u vinden in de Culturele Financieringswijzer.